Quo? Eve!

Ne, nije latinski. Samo zgodna igra reči novog pirotskog brenda a nisu kačkavalj i pirotska peglana u pitanju. Pročitajte našu priču da saznate o čemu se radi!

Proizvodnja vina deo je tradicije porodice Savić iz Pirota. Marjan Savić je sa sinom Milanom 2017. godine napokon odlučio da hobi pretvori u redovan posao. Vinarija „Savić“ predstavlja prvu i jedinu vinariju u pirotskom kraju. Pirot je poznat po peglanoj kobasici i kačkavalju, a Savići su motivisani da bogatoj ponudi ovog kraja dodaju novi brend, vino vrhunskog kvaliteta koje će se sjajno slagati uz autentične gurmanske proizvode.


Kako su želeli da ljubiteljima vina pruže nešto autentično, imena svojim proizvodima davali su po lokalnim uzrečicama: „Quo”, „Te”, „Eve” i „Odom”. Ovakva igra rečima dopala se i Piroćancima, ali i turistima koji nakon posete Staroj planini sve češće svraćaju u vinariju. Njihov zaštitni znak jeste zanimljiva šara na ambalaži koja predstavlja element sa pirotskog ćilima, i to u obliku velikog slova S. Kako je interesovanje raslo poželeli su da svoje proizvode prodaju i promovišu, ne samo na lokalnom tržištu, već i širom granica Srbije. Help im je u tome i pomogao! Savići su 2018. godine u okviru programa socio-ekonomske stabilnosti dobili opremu za vinariju i pohađali poslovne i stručne obuke kako bi obezbedili održivost malog biznisa, ali i adekvatan plasman svojih proizvoda. Obuka je urodila plodom, a virus ih nije zaustavio u ostvarenju cilja. Ove godine učestvovali su na Novosadskom sajmu, dobili su čak tri nagrade i time se istakli među mnogim drugim poznatim vinarijama. Njihovo belo vino – Sauvignon odnelo je zlatnu medalju, vino Barrique „Odom” srebrnu medalju. Pored toga, uručena im je i Velika zlatna plaketa za kvalitet vina 2020. godine.


Ideja je da proizvodnju povećavaju svake godine 20-30%, a od jula ove godine uveli su i neke novitete, pa će pored četiri monosortna vina: Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonne i Rose, svi ljubitelji dobrog vina moći da probaju i tamjaniku „Videlo“, kao i crveno vino „Tvno“.