Putokaz za uspešan biznis od 365 dana

Putem uspeha od ledene sušionice do Boemske potkovice po tradiciji staroj pola veka.

U ledenoj sušionici jednog od najvećih registrovanih proizvođača pirotske peglane kobasice, sa plafona visi na stotine ,,Boemskih potkovica”, specijaliteta kafane ,,Boem”,  sada već zaštićenog, mnogostruko nagrađivanog brenda. Da bi samo jedna potkovica bila gotova, potrebno je da se svakodnevno pegla staklenim flašama do trideset dana, pažljivim pokretima jer i jedna greška može da upropasti sav trud. Ovaj proizvod se pravi samo zimi, kada oštar zimski vazduh omogućava prirodno sušenje mesa, bez dima ili bilo kakve termičke obrade. Međutim, to ne važi u slučaju Dalibora Tošića koji je poželeo da ovaj proizvod nudi 365 dana u godini. Uz jasan, dugoročan plan i veliki trud, on je u tome uspeo.
Tradicija iskusnih majstora iz porodice Tošić traje preko pola veka. Za dobro prepoznatljiv ukus ovog proizvoda najvažnije je dobro, kvalitetno meso, ponajviše sa ispaše nezagađenih staroplaninskih pašnjaka. U sastav ulazi minimum 50% kozjeg, 10% ovčijeg dok je ostatak juneće meso. Meso se čisti od masnoća, loja i svih neželjenih primesa, a potom se dodaju prirodni začini: biber, so i aleva paprika koja daje prepoznatljivu ljutinu. Nema dodavanja konzervanasa, aditiva i veštačkih boja te je ovaj proizvod potpuno organski.
Tošić je pre sedam godina registrovao prvi i jedini pogon za pravljenje ovog čuvenog specijaliteta tokom svih dana u godini. Uz opremu koju je dobio od organizacije „Help“, višestruko je povećao proizvodnju ovog specifičnog proizvoda pirotskog kraja.
„Recept za uspeh je upornost. Morate svakog dana raditi. Nije bilo ni letovanja, ni zimovanja, morate da se odreknete nekog komfora a sve u cilju napretka“, rekao je Dalibor Tošić, čovek koji ne zna samo recept za dobru peglanu kobasicu, već i recept za uspeh.

JPG Pirot, Dalibor Tošić, „Boemska potkovica“