Prednosti započinjavanja malog biznisa sloboda i odgovornost

Ukoliko ste došli do sopstvene ideje za posao i ukoliko želite da se svi aspekti vašeg života nađu samo u vašim rukama, pokušaćemo da takvoj vašoj odluci damo vetar u leđa. Upoznaćemo vas s prednostima započinjanja malog biznisa.

Sve je u vašim rukama

Osnovna prednost u započinjanju malog biznisa svakako je sloboda. A ukoliko vam je i odgovornost jača strana – verovatno ste na pravom putu. Kod sopstvenog biznisa sami kontrolišite sve aspekte vašeg poslovanja. I ne zavisite ni od koga.

Vi ste gospodar svog vremena

Sopstveni posao istovremeno je prilika da sami odredite svoje radno vreme. Ovaj podatak verovatno je važan onima koji pored svog redovnog posla započinju i sopstveni, kao i onima kojima su privatne obaveze velike. Isto tako – vreme godišnjeg odmora – samo je vaša odluka.

Radite ono što volite i ono što najbolje znate da radite

Pretpostavka je da ste se odlučili za posao koji najviše volite. Možda ste započinjanjem malog biznisa ostvarili san iz detinjstva, možda ste i omiljeni hobi pretvorili u posao… Jedno je sigurno – sopstveni mali biznis nije samo prilika da svim prihodima (i rashodima) upravljate sami, već je i prilika da svoj posao radite s puno ljubavi. A ljubav prema poslu često je glavni preduslov za dobre poslovne rezultate.

Vi ste sami dizajner svog poslovnog enterijera

Na vaše ciljeve, emocije i ponašanje veliki uticaj ima i vaš radni prostor. Bela boja u enterijeru je česta, međutim, psiholozi kažu da ona nema nikakav ni kreativni, ali ni afirmativni potencijal. Dakle, pošto najučestalija boja poslovnog sveta zapravo ne stimuliše – na vama je da sami odlučite kakav vam ambijent najpogodniji za rad. Često, posebno na početku sopstvenog malog biznisa, radite od kuće. To ima svojih prednosti – ali i mana. Kompromis je svakako da u okvirima svog doma, odvojite jedan kutak koji ćete pretvoriti u svoju radionicu ili kancelariju.

Sami birate svoje kolege

Pored samostalnosti koja je u ovakvom vidu poslovanja osnovno polazište, samostalno možete da birate i svoje kolege i saradnike. Za poslovni uspeh ovo može biti od ključnog
značaja. Ukoliko ste se odlučili za mali biznis koji na samom početku, na primer, zahteva veća novčana ulaganja – partneri će vam možda biti neophodni. S druge strane, ukoliko ste razradili sopstveni posao, nemate dovoljno vremena da pokrijete sve vaše obaveze – saradnici su opet dobrodošli. Nije retka pojava da se u malim biznisima ponekad nađu i čitave porodice. Najlepši deo tog puta svakako je što sa onima koje najviše volite, na kraju, delite i sreću zbog poslovnog uspeha. Tako zajedno i rastete i sazrevate.

Niko ne određuje visinu vaše plate

I na kraju – zarada. Ljudi se za sopstveni biznis, između ostalog, odlučuju i zato što su nezadovoljni svojim primanjima. Finansijski aspekt poslovanja je kruna vašeg truda, zato ostanite fokusirani, upoznajte poreske regulative, mudro i oprezno upravljajte svojim prihodima.
Nebrojeno puta ste čuli kako je najbolje svoj život uzeti u svoje ruke. Sopstveni biznis je
sigurno najveći ispit za to koliko ste u tome uspeli.